Reklama

Zapiekanka ryżowa

Czas przyrządzenia: ok 2 godzin
Składniki dla: 5-6 osób

Składniki

  • 2 sztuki jajko
  • 20 dag winogrona
  • 1 opakowanie cukier waniliowy
  • 5 łyżek cukier
  • listki mięty do dekoracji
  • 1/4 kostki + łyżka miękkie masło
  • 1 szklanka rodzynki
  • szczypta sól
  • 1 łyżka sok cytrynowy
  • 10 dag ryż
  • pół litra mleko

Mleko zagotować z dodatkiem szczypty soli, łyżki cukru i cukru waniliowego. Wsypać ryż i gotować ok. 20 min. Nie można ryżu rozgotować, przestudzić.

Rodzynki namoczyć, winogrona umyć, osuszyć, pokroić na połówki, wyjąć pestki. Miękkie masło utrzeć z 2 łyżkami cukru. Żółtka jajek oddzielić od białka, dodawać po jednym do masła cały czas ucierając.

Masę jajeczną połączyć z przestudzonym ryżem, odsączonymi rodzynkami i winogronami. Białko ubić z 2 łyżkami cukru i ostrożnie połączyć z ryżem. Formę do zapiekania wysmarować pozostałą łyżką masła, wyłożyć ryż. Piec w nagrzanym do 200°C piekarniku przez ok. 30 min. Podawać z listkami mięty.

Reklama
Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy