Reklama

Wykwintny przekładaniec świąteczny

Bardzo polecam to ciasto świąteczne, czaruje smakiem i zachęca wyglądem :)

Czas przyrządzenia: 10-30 minut
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki 1 warstwa -ciasto

  • 3 łyżki cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kostka margaryny
  • 5 sztuk żółtek
  • 2 łyżki kakao

Składniki 2 warstwa -serowa

  • 1/2 kg sera tłustego
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/3 kostki masła
  • 1/2 op budyniu smietankowego
  • 1 jajko1/2

Składniki 3 warstwa -brzoskwinie

  • 1 puszka brzoskwiń

Składniki 4 warstwa -makowa

  • 1 szklanka maku -suchego
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 białek
  • 10 dkg wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

PRZYGOTOWANIE:

Składniki na ciasto zagnieść, 1/3 ciasta zamrozić, resztę przez pół godz.oziębić w lodówce, po czym rozwałkować na blaszce. Składniki na masę serową połączyć, (twaróg zemleć ,masło rozpuścić). Ser rozsmarować na cieście, brzoskwinie osączyć i pokroić na plastry i położyć na masie serowej, białka ubić dodając cukier,gdy będą ubite na sztywno ,wymieszać z pozostałymi składnikami z warstwy (4 makowej). Przygotowana masę rozłożyć na brzoskwiniach. Następnie wyjąć ciasto z zamrażalnika, pokruszyć lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posypać na wierzch przekładańca piec 170-180 st, ok godziny ,nie wyjmować z formy, 
po ostygnięciu polać czekoladą. Smacznego;)

Reklama

 

Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy