Reklama

Wiśniowa stracciatella

Czas przyrządzenia: 3 i więcej godzin
Składniki dla: 5-6 osób

Składniki

  • 100 g cukier
  • 1/2 słoika 720 ml wiśnie z zalewy
  • 250 g gorzka czekolada
  • 275 g śmietanka kremówka
  • 6-7 wiśni do dekoracji
  • 500 g mascarpone
  • 75 g masło
  • 200 g naturalny jogurt
  • 8 płatów żelatyna
  • 25 g tłuszcz kokosowy
  • 150 g biszkopty
  • 50 g mielone migdały

Prostokątną formę wyłóż folią. Pokruszone biszkopty zmieszaj z masłem i migdałami, umieść w formie i dociśnij, aby powstał spód ciasta. Odstaw na 30 minut w chłodne miejsce.

Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Pokrój 100 g czekolady i wiśnie. Mascarpone wymieszaj z cukrem i jogurtem. Żelatynę odciśnij, rozpuść w małym naczyniu na słabym ogniu, zdejmij z ognia. Żelatynę zmieszaj najpierw z małą ilością kremu, a następnie z resztą.

125 g śmietany ubij i dodaj wraz z czekoladą i wiśniami. Nałóż do formy i wstaw do lodówki na 4 godziny. Pokrój pozostałą czekoladę.

Reklama

Zagotuj 150 g śmietany i tłuszcz kokosowy, zdejmij z ognia. Po 2 minutach dodaj czekoladę, wymieszaj, ostudź i wylej na krem. Dekoruj wiśniami. Wstaw do lodówki na 30 minut.     

Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy