Reklama

Tort lodowy z biszkoptami

Czas przyrządzenia: 10-30 minut
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki

  • po 60 dag lodów waniliowych, czekoladowych, truskawkowych
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 12 sztuk podłużnych biszkoptów
  • 30 ml śmietanki kremówka
  • 5 dag czekolady
  • owoce sezonowe do dekoracji

Przygotowanie:

Lody wyjmij z zamrażarki na 20 minut, by odrobinę zmiękły. Spód tortownicy wyłóż folią spożywczą, zaś obręcz lekko natłuść, np. masłem. Czekoladę zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Na spód tortownicy z folią wyłóż lody czekoladowe, wierzch wygładź i posyp łyżką wiórków czekoladowych. Na tym rozsmaruj lody waniliowe, a na nich - truskawkowe. Tortownicę starannie przykryj folią aluminiową i wstaw do zamrażarki na 1-2 godziny.

Gdy tort będzie się chłodził, przygotuj bitą śmietanę. Dobrze schłodzoną śmietankę przelej do miski i ubijaj kilka minut na sztywno mikserem na średnich obrotach. Pod koniec dodaj cukier puder. Ubitą śmietanę odstaw w chłodne miejsce.

Reklama

Tort wyjmij z zamrażarki tuż przed podaniem, przełóż go na talerz lub paterę. Wierzch udekoruj bitą śmietaną, owocami i posyp startą czekoladą. Boki tortu udekoruj biszkoptami. Możesz je leciutko zwilżyć wodą, aby lepiej przylegały. Tort przechowuj w lodówce.

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy