Reklama

Sznycel z jajkiem sadzonym

Sznycel z jajkiem sadzonym to obiadowy klasyk.

Czas przyrządzenia: 10-30 minut
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki

  • 5 jajek
  • 5-6 łyżek bułki tartej
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 40 dag udźca cielęcego
  • sok z cytryny
  • 4 łyżki mąki pszennej

Przygotowanie:

Mięso opłucz, osusz, pokrój w poprzek włókien na 4 kotlety. Każdy kawałek cielęciny lekko rozbij tłuczkiem wkładając pomiędzy dwie warstwy folii spożywczej. Sznycle skrop sokiem z cytryny. Oprósz solą oraz pieprzem. Kotlety oprósz z obu stron mąką strzepując jej nadmiar.

Następnie panieruj w najpierw w roztrzepanym jajku, po czym w tartej bułce. Na patelni rozgrzej olej. Wyłóż mięso, smaż z obu stron na złoty kolor.

Jednocześnie na drugiej patelni rozgrzej masło. Wbij pozostałe jajka. Umaż jajka sadzone (białko powinno być ścięte, a żółtko płynne). Posól, posyp zieleniną. Sznycle ułóż na ogrzanych talerzach.

Reklama

Na wierzchu każdego połóż jajko sadzone.


Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy