Reklama

Świąteczne Bułeczki

Pyszne bułeczki na świąteczne śniadanie gdy za oknem pada śnieg a my popijamy gorące kakao i zajadamy świeżo upieczone bułeczki.

Czas przyrządzenia: 10-30 minut
Składniki dla: 1-2 osoby

Składniki Ciasto.

  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 50g cukier
  • 50g rodzynki
  • 50g masło
  • 250g mąka
  • 100ml mleko
  • 1 szt jajko
  • Z tej porcji jest ok 8 bułeczek.
  • Piekarnik nagrzewam do 200 stopni.
  • Mąkę przesiewam  na stolnicę, dodaję masło, proszek do pieczenia i cukier. Rozcieram składniki palcami.
  •  Ubijam jajko i dodaję tyle mleka, aby otrzymać 140 ml płynnej mieszanki.
  • Dodaję około 2/3 jej ilości do sypkich składników ciasta na stolnicy, pozostawiając resztę do posmarowania bułeczek po wierzchu. Dodaję rodzynki i szybko zagniatam  ciasto. W razie potrzeby dodaję trochę mikstury z jajka i mleka lub podsypuję dodatkową mąką.
  • Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkowuję ciasto na wysokość 1,5 cm. 
  • Szklanką wycinam pojedyncze ciastka. Układam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Smaruję resztą ubitego jajka. Piekę przez 10-12 minut na złoty kolor. Podaję ciepłe, z masłem, dżemem i śmietaną. W sumie to zależnie od upodobania są pyszne nawet z samym masłem.
Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy