Reklama

ROGALIKI Z MASĄ MAKOWĄ

Bardzo kruche i lekkie rogaliki drożdżowe.

Czas przyrządzenia: ok 2 godzin
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki Ciasto

  • 1/2 łyżeczka soli 1/2 litra mleka
  • 3 łyżki cukru 15 dkg drożdży
  • odrobina wrzącej wody 1 szklanka cukru pudru na lukier
  • 2 kostki margaryny 1 kg mąki

Drożdże rozrobić z cukrem w ciepłym mleku. Poczekać aż urosną.Wyrośnięte drożdże dolać do mąki z margaryną. Wyrobić gładkie ciasto i uformować kulę.Kulę ciasta wrzucić do wiadra z zimną wodą i poczekać aż wypłynie na wierzch. Kulę ciasta odsączyć z nadmiaru wody, podsypać lekko mąką przerobić. Wałkować i kroić ciasto na trójkąty. Na środek każdego trójkąta kłaść masę makową. Zawijać rogaliki.Upiec na rumiano. Polukrować.Masa makowa. Mak namoczyć w mleku. Zagotować. Przekręcić odsączony,zagotowany mak dwukrotnie przez maszynkę. Margarynę utrzeć z jajami i cukrem na puch.Dodawać łyżkami mak.Ucierać.Dodać miód i bakalie.Masą nadziewać rogale. Lukier. Do szklanki z cukrem pudrem dodać kilka kropli wrzącej wody.Mieszać łyżką.Ma być gęsta masa. Gdy nie mam czasu na przygotowanie maku stosuję masę makową z puszki!

Reklama
Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy