Reklama

Pascha wielkanocna

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 5-6 osób

Składniki

  • 3 łyżki migdały
  • 3 łyżki rodzynki
  • owoce do dekoracji
  • 1 szklanka śmietana
  • 5 sztuk żółtka
  • 5 dag suszone figi
  • 1 i 1/4 szklanki cukier puder
  • 2 łyżki kandyzowana skórka z pomarańczy
  • 1 kg chudy twaróg
  • 1 łyżka cukier waniliowy
  • 20 dag masło
  • 5 dag daktyle

Twaróg przepuścić przez maszynkę i przetrzeć przez sito. Daktyle, migdały, rodzynki i figi posiekać. Skórkę kandyzowaną pokroić. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Ciągle ucierając, dodawać śmietanę.

Naczynie z masą wstawić do większego z wrzącą wodą. Ubijać na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia. Wymieszać z masłem, twarogiem i bakaliami.

Gotową masę wyłożyć do wysokiej formy. Formę odwrócić, postawić na talerzu i wstawić na noc do lodówki. Przed podaniem udekorować.

Reklama
Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy