Reklama

Mus truskawkowy

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 5-6 osób

Składniki

  • listki mięty do dekoracji
  • 0,5 l śmietanka 30%
  • 2 łyżki cukier puder
  • 0,5 kg truskawki
  • 1,5 łyżki żelatyna

Z pół kilograma truskawek zostawić kilka do dekoracji. Resztę umyć, odszypułkować i dobrze zmiksować.

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach wrzątku. Wlać ją do masy truskawkowej i dobrze wymieszać. Potem całość połączyć z ubitą śmietaną.

Kiedy masa zacznie gęstnieć, przełożyć ją do szprycki i wycisnąć delikatnie do pucharków. Deser wstawić do lodówki na jedną godzinę, żeby masa dobrze zgęstniała.

Na koniec mus udekorować listkami świeżej mięty, połówkami truskawek, truskawkami pokrojonymi w drobną kostkę. Dla ozdoby można też dodać czekoladowe rurki.

Reklama
Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy