Reklama

Makaron z sosem pesto

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 5-6 osób

Składniki

  • 1 szklanka siekane orzechy włoskie
  • 1 szklanka śmietanka 30%
  • pół szklanki oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • 1 pęczek świeża bazylia
  • pół pęczka natka pietruszki
  • 1 opakowanie makaron penne
  • pół szklanki tarty parmezan
  • 3 ząbki czosnek

Makaron ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy, przelać zimną wodą i skropić 1 łyżką oliwy.

Bazylię i pietruszkę oczyścić, umyć, osuszyć, usunąć twarde łodyżki i pokroić. Czosnek obrać i pokroić. Do blendera włożyć zioła, czosnek, orzechy, parmezan i oliwę, zmiksować na jednolitą masę.

Na rozgrzaną patelnię wlać śmietankę i włożyć sos (ilość zależy od smaku danej osoby). Gotować do lekkiego zgęstnienia, połączyć z gorącym makaronem i podawać. Dekorować listkami bazylii lub cząstkami pomidorów.

Reklama
Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy