Reklama

Lekka zupa szpinakowa

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki

  • pieprz
  • 2 łyżki masło
  • 1-2 marchewka
  • 20 dag szpinak
  • 1 cebula
  • 3/4 szklanki śmietana
  • 1 łyżka mąka
  • 1,5 l wywar warzywny
  • sól
  • 2 ziemniaki

Ziemniaki i marchewkę obrać, umyć i pokroić w kostkę, szpinak oczyścić, dokładnie wypłukać i pokroić, cebule posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę.

W garnku na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę i czosnek. Dodać ziemniaki i marchewkę, chwilę podsmażyć, mieszając, wlać wodę, doprawić solą i pieprzem. Dodać wywar warzywny. Całość gotować ok. 20 minut.

Zabielić zupę śmietanką wymieszana z mąką. Gotować kilka minut i dodać pokrojony drobno szpinak, doprawić zupę gałką muszkatołową. Przed podaniem posypać czerwonym pieprzem.

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy