Reklama

Kurczak curry

Czas przyrządzenia: 10-30 minut
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki

  • 1 średnia cebula
  • 2 żeczki curry
  • 1/4 łyżeczki mielona ostra papryka
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • łyżeczka cukier
  • 1/4 łyżeczki mielony imbir
  • 1/2 łyżeczki kurkuma
  • sól
  • 1 strąk czerwona papryka
  • 2 łyżki czarnych oliwek bez pestek
  • 4 łyżki olej
  • mleczko kokosowe
  • sok z 1/2 cytryny
  • szczypta pieprzu kajeńskiego
  • 1 łyżeczka klarowanego masło
  • 1 ząbek

Mięso umyj, osusz, pokrój w kostkę. 3 łyżki oleju wymieszaj z sokiem z cytryny, imbirem, ostrą papryką oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Tak przygotowaną marynatą zalej mięso, przykryj i odstaw do lodówki na ok. 30 minut. Paprykę pokrój w paski lub kostkę. Oliwki pokrój w talarki. Cebulę drobno posiekaj.

Na głębokiej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, dodaj masło. Wrzuć cebulę, zeszklij. Dodaj mięso wraz z marynatą, w której się moczyło, smaż często mieszając, aż mięso się zrumieni. Dodaj curry, kurkumę, cukier, pieprz kajeński oraz pokrojoną paprykę, smaż jeszcze 7-10 minut. Wlej śmietankę lub mleczko kokosowe, zmniejsz ogień, duś ok. 5 minut aż sos lekko zgęstnieje. Dodaj oliwki, dopraw do smaku solą. Podawaj z ryżem ugotowanym na sypko.

Reklama
Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy