Reklama

Kulki mięsne w sosie jogurtowym

Czas przyrządzenia: 10-30 minut
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki

  • pieprz
  • pół łyżeczki curry
  • 1 szt. jajko
  • 1 pęczek kolendra
  • 1 łyżka musztarda
  • 5 kromek pieczywo tostowe
  • sól
  • 5 łyżek sos chilli
  • 2 łyżki sezam
  • 2-3 łyżki olej
  • trawa cytrynowa
  • 150 g śmietana
  • 750 g mieszane mięso mielone
  • 250 g naturalny jogurt
  • kmin

Przygotowanie:

Tosty namoczyć w zimnej wodzie. Sezam uprażyć na patelni bez tłuszczu. Mięso wymieszać z odciśniętymi kromkami, musztardą, jajkiem, curry, kminem, 1/2 posiekanej kolendry. Doprawić solą i pieprzem. Uformować kulki.

Na rozgrzanym oleju przesmażyć trawę cytrynową. Na tak aromatyzowanym oleju smażyć kulki 10 minut, obracając.

Jogurt zmieszać z pozostałą kolendrą i śmietaną. Dodać sos chili. Doprawić  solą i pieprzem. Kulki mięsne posypać sezamem i podawać z dipem jogurtowym.

Reklama

Zobacz także:

Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy