Reklama

Korzenny kompot z dyni

W mojej wersji znalazły się plastry pomarańczy i aromatyczny cynamon. Dzięki tym dodatkom kompot ma niepowtarzalny, wspaniały smak :)

Czas przyrządzenia: 10-30 minut
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki

  • 1 łyżeczka ocet jabłkowy
  • 1 łyżeczka goździki
  • 650 g dynia bez skóry, pestek i watowatego miąższu
  • 1/2 łyżeczki cynamon
  • 1 sztuka pomarańcza
  • 5 łyżek cukier

Obraną dynię kroję w dużą kostkę i przekładam do garnka. Zalewam ją zimną wodą i gotuję na niewielkim ogniu. Pomarańczę dokładnie szoruję szczoteczką, sparzam wrzątkiem i kroję w plastry. 
Do garnka z dynią dodaję plastry pomarańczy, ocet jabłkowy, cukier, goździki i cynamon. Kompot gotuję pod przykryciem ok. 5 minut od zagotowania, nie za długo, gdyż dynia nie wymaga długiego czasu gotowania i szybko może zamienić się w papkę. 
Gotowy kompot przelewam do dużego dzbanka, z którego rozlewam go do szklanek. Podaję na ciepło lub na zimno.

Reklama
Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy