Reklama

Gazpacho

Czas przyrządzenia: 3 i więcej godzin
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki

  • połówka czerwona papryka
  • ocet winny
  • 3 sztuki pomidor
  • połówka zielona papryka
  • ogórek
  • 1 ząbek czosnek
  • 4 łyżki grzanki czosnkowe
  • sól, pieprz
  • kilka listków świeża bazylia
  • cebula
  • 0,5 l przecier pomidorowy

Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z solą. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić. Ogórki pokroić. Wszystkie warzywa włożyć do miski, doprawić solą, pieprzem i octem winnym, wymieszać.

Wstawić do lodówki, najlepiej na noc. Po zmacerowaniu do warzyw dodać przecier pomidorowy i wszystko zmiksować. Zupę doprawić do smaku.

Podawać z listkami bazylii i grzankami czosnkowymi.

Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy