Reklama

Czekoladowy tort z masą makową i bakaliami

Wykwintny i elegancki... Dla miłośników gorzkiej czekolady i maku... Niezbyt słodki... Ciężki, wilgotny, mroczny... Jak jedna wielka trufla z nadzieniem makowym...

Czas przyrządzenia: ok 2 godzin
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki Ciasto

  • 50 g cukier
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 4 łyżki mleko
  • 100 g gorzka czekolada 74 % kakao
  • 2 sztuki jaja
  • 60 g maka pszenna
  • 50 g masło

Składniki Masa makowa z bakaliami

  • 2 łyżki mąka ziemniaczana
  • 100 g orzechy włoskie posiekane
  • 3 sztuki jaja
  • 150 g masło
  • 250 g mak
  • 50 g suszona wiśnia lub żurawina
  • 0,75 szklanki cukier
  • 3 łyżki rum

Ciasto:

Masło utrzeć z cukrem do białości, dodawać po jednym jajku na przemian z mąką, proszkiem do pieczenia i mlekiem, następnie wlać rozpuszczoną czekoladę, zmiksować.

Piec w tortownicy o średnicy 18 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, w temperaturze 165 st. C, około 40 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem ,czy ciasto jest upieczone.

Wyjąć z piekarnika, zdjąć obręcz tortownicy, wystudzić, przekroić na 3 krążki.

 

Masa makowa:

Mak zalać wrzącą wodą, odstawić na 20 minut, następnie zagotować i gotować około 15 minut, wystudzić, odcedzić i zmielić 3 razy w maszynce do mięsa, wyposażonej w "drobne sitko".

Reklama

Zmielony mak wymieszać z mąką ziemniaczaną, cukrem, bakaliami, połączyć dobrze z jajkami i rumem.

W garnku rozpuścić masło, kiedy zacznie wrzeć dodać mak z dodatkami i mieszać do momentu, aż się zagotuje. Masa zgęstnieje i zacznie odstawać od ścianek naczynia.

Gorącą masą przełożyć ciasto czekoladowe, odstawić do wystudzenia.

Można polukrować lub oblać czekoladą.

Bardzo dobrze się przechowuje i jest pyszny.

Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy