Reklama

Czekoladowe pisanki

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 5-6 osób

Składniki

  • barwniki spożywcze
  • tyle, ile wymaga przepis na budyń mleko
  • 1 kostka masło
  • 1 łyżeczka rum
  • 1 i 3/4 szklanki mąka
  • 2 łyżki sok z cytryny
  • budyń waniliowy
  • 4 łyżki cukier puder
  • 3 sztuki żółtko
  • dekoracje

Masło posiekać, połączyć z mąką, dodać żółtka i cukier puder. Szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce. Ciasto rozwałkować na grubość około 1/2 cm, wyciąć placuszki w kształcie pisanek. Kłaść je na wyłożonej pergaminem blasze.

Piec 15 minut w temp. 200°C. Ostudzić.

Masło utrzeć do białości. Budyń przygotować wg przepisu, schłodzić. Do masła wlać rum, dodawać też po łyżce budyniu - nie przerywać ucierania. Jasną masą posmarować połowę upieczonych pisanek. Polewę czekoladową rozpuścić, schłodzić. Polać nią resztę pisanek, przykryć nimi połówki z jasną masą. Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym, podzielić na porcje. Do każdej dodać barwnik w innym kolorze. Kolorowym lukrem ozdobić pisanki.

Reklama
Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy