Reklama

Czekoladowe Muffiny

Szybkie i smaczne. Łatwe do przyrządzenia.

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki Krem czekoladowy

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 250 g prawdziwego masła
  • 4 żółtka

Składniki Masa do muffinek

  • 3/4 szklanki cukier
  • 1/2 szklanki kakao
  • 2 szklanki mąka

Składniki

  • 3 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 2 sztuki jajka
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • szczypta sól
  • 2 łyżeczki budyń waniliowy
  • 3/4 szklanki mleko
  • 2 łyżki masło

1. Na początek łączymy ze sobą: przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól i cukier. Dokładnie mieszamy.

2. Następnie do suchej mieszanki dodajemy masło oraz cukier.

3. Do suchych składników dodajemy mokre, a więc mleko i jajka. Gdy składniki dokładnie ze sobą połączymy, przystępujemy do przekładania ciasta na formę. Forma do muffin powinna być wysmarowana masłem i lekko oprószona mąką, aby ciasto nie zlepiało się z brzegami formy, a potem łatwiej odchodziło.

4. Pieczemy przez ok. 20 min. w temp. 180 stopni. Po tym czasie mamy gotowe muffiny. 

Krem:

Reklama

1.Żółtka miksujemy z cukrem na białą, puszystą masę.

2.W drugiej misce miksujemy masło.

3.Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i lekko studzimy.

4.Do masła wlewamy na zmianę po trochu czekoladę i jajka z cukrem. Miksujemy. Wstawiamy do lodówki aż się schłodzi.

Smacznego!

Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy