Reklama

Indycze curry

Oryginalne danie utrzymane w stylu orientalnym

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki Składniki na 4 porcje:

  • cukier
  • 2-3 łyżeczki curry
  • 1 cebula
  • cebula dymka
  • 250 ml sok pomarańczowy
  • 2-3 łyżki olej
  • 75 dag filet z piersi indyka
  • sól
  • 250 ml bulion warzywny
  • 2-3 ząbki czosnek
  • pieprz
  • 20 dag śmietana kremówka
  • 3 sztuki pomarańcza

Filet pokroić w paski. Cebulę obrać, grubo posiekać. Czosnek obrać, grubo posiekać. Pomarańcze obrać, usunąć białą skórkę. Miąższ pokroić w plasterki. Dymki pokroić w talarki.

Na patelni rozgrzać olej, zrumienić na nim mięso. Dołożyć cebulę, czosnek, dymkę i połowę plasterków pomarańczy. Oprószyć curry. Krótko zasmażyć. Zalać bulionem, sokiem pomarańczowym i śmietaną. Przyprawić pieprzem, solą i cukrem. Gotować dalej 5 minut pod przykryciem. Potem sos zagęścić zasmażką. Dodać odłożone plasterki pomarańczy i ponownie przyprawić do smaku. Przed podaniem danie udekorować plasterkami pomarańczy i listkami melisy.

Reklama


Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy