Reklama

Ciasto z musem czekoladowym

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki

  • 11 dag cukru
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30 proc
  • 6 dag kakao
  • 10 dag masła
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 3 jajka
  • 11 dag mąki

Przygotowanie:

Jajka włóż do bardzo ciepłej wody, aby się ogrzały. Przesianą mąkę wymieszaj z kakao. Masło roztop, wystudź. Do jajek dodaj cukier, ucieraj mikserem przez 10-15 min na jasną, puszystą masę. Stopniowo dosypuj suche składniki, mieszając ciasto łyżką. Na koniec dodaj roztopione masło i bardzo delikatnie wymieszaj. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto. Piecz 35-40 minut w temperaturze 175° C. Wystudź.

Przygotuj płynną czekoladę. Podgrzej śmietankę. Gdy zacznie wrzeć, zdejmij z palnika, dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj. Gdy przestygnie, posmaruj nią wierzch biszkoptu.

Reklama

Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzącej wody. W rondelku rozpuść masło z posiekaną czekoladą. Żółtka zmiksuj z kakao, dodaj do wystudzonej czekolady, wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dosypując cukier i miksuj tak długo, aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Do białek dodaj masę czekoladową oraz rozpuszczoną żelatynę i bardzo delikatnie wymieszaj. Mus wyłóż na biszkopt. Wstaw do lodówki na kilka godzin.

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy