Reklama

Ciasto latte macchiato

Czas przyrządzenia: ok 2 godzin
Składniki dla: 5-6 osób

Składniki

  • 100 g cukier puder
  • 150 g czekoladowe ziarnka kawy
  • 8 szt. jajko
  • szczypta soli
  • 1 szt. proszek do pieczenia
  • 450 g cukier
  • 5 łyżeczek kawa instant
  • bułka tarta i tłuszcz do formy
  • 1 łyżka kakao
  • 800 g kremowy twarożek
  • 500 g masło
  • 100 g gorzka czekolada
  • 500 g mąka

Czekoladę posiekać i roztopić w gorącej kąpieli. Kawę instant rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody. Masło utrzeć z solą i cukrem, kolejno dodawać jajka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać czekoladę i kakao, do drugiej kawę.

Blachę (23x39 cm) nasmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Najpierw nałożyć ciasto czekoladowe, potem kawowe. Można ponakłuwać widelcem, aby powstał lekko marmurkowy wzór. Odłożyć dwie łyżki czekoladowych ziaren kawy, resztę wysypać na ciasto. Piec w 200 st. C przez 25-30 minut. Ostudzić. Twarożek wyrobić z cukrem pudrem za pomocą robota kuchennego. Nałożyć na ciasto, posypać czekoladowymi ziarnkami kawy i kawą instant. Można też dekorować polewą czekoladową.

Reklama
Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy