Reklama

Canntuci

Canntuci to pyszne włoskie ciasteczka, które najlepiej smakują, kiedy moczy się je w kawie lub lekkim alkoholu. W Toskanii można kupić nawet specjalne wina przezanczone do tego celu.

Canntuci to pyszne włoskie ciasteczka, które najlepiej smakują, kiedy moczy się je w kawie lub lekkim alkoholu. W Toskanii można kupić nawet specjalne wina przezanczone do tego celu.

1. Wymieszać składniki na cisto i dobrze je wyrobić.

2. Przysmażyć migdały.

3. Podzielić ciasto na cztery równe części. Do dwóch dodać migdały, do kolejnych dwóch rodzynki.

4. Uformować nie za grube wałeczki, spłaszczone nieco od góry. Przełożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę. Posmarować ostatnim, roztrzepanym jajkiem.

5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 175 st. C. i piec przez 20-25 minut.

6. Kiedy wałeczki wystygną, należy je pokroić na paseczki (1-1,5 cm szer.) i ponownie położyć na blachę. Włożyć do pieca i dosuszyć, piekąc je przez 10 minut w takiej samej, jak uprzednio temperaturze.

Reklama

7. Kiedy wystygną można jeść.

Smacznego!

 

Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama