Reklama

Boeuf Stroganoff

Czas przyrządzenia: ok 2 godzin
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki na 7 porcji:

  • 2 szklanki bulionu
  • 80 dag polędwicy wołowej
  • 1 szklanka śmietany
  • olej
  • 1/3 szklanki sherry
  • 1 łyżka mąki
  • 1 cebula
  • 25 dag pieczarek
  • listek laurowy
  • pieprz
  • zielona papryka
  • 2 łyżki musztardy
  • sól
  • 100 ml koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka sosu worcester
  • tymianek
  • 2- 3 łodygi selera naciowego

Przygotowanie:

Mięso pokroić w paseczki, cebulę w talarki, pieczarki na ćwiartki, paprykę w paski, a łodygi selera w cienkie plastry. Na oleju podsmażyć mięso i cebulę, oprószyć mąką, zasmażyć, przełożyć do rondla.

Na tym samym tłuszczu podsmażyć pieczarki. Zalać bulionem, zagotować, przełożyć do mięsa. Dodać przyprawy, sherry, koncentrat pomidorowy, musztardę i sos worcester. Dusić 40 minut. Dodać pokrojone-go selera i paprykę, dusić jeszcze 40 minut. Wymieszać ze śmietaną i zagrzać.

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy