Reklama

Biała kiełbasa glazurowana

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 5-6 osób

Składniki

  • 1/2 szklanki domowa galaretka lub dżem porzeczkowy
  • 1 łyżka wódka
  • 1kg surowa biała kiełbasa
  • 1-2 łyżki olej
  • 3-4 łyżki chrzan

Kiełbasę nakłuj, włóż do garnka, zalej wodą, zagotuj. Zmniejsz płomień i na wolnym ogniu gotuj około 15 min. Wyjmij, osącz, przestudź i posmaruj olejem. Tak przygotowaną kiełbasę włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180° C.

Wymieszaj wszystkie składniki glazury. Gdy kiełbasa zacznie się rumienić, posmaruj ją połową glazury. Piecz 10 min, ponownie wyjmij, przewróć, posmaruj pozostałą glazurą i piecz kolejne 10 minut.

Glazurowaną kiełbasę podawaj gorącą na półmisku ozdobionym sałatą i listkami majeranku. Jako dodatki serwuj chrzan, musztardę, żurawinę oraz pikantny ketchup.

Reklama
Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy