Reklama

Zupa ze szpinakiem

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 5-6 osób

Składniki

  • 2 sztuki pomidor
  • 1 szklanka śmietanka 30%
  • 2 łyżki mąka pszenna
  • sól
  • 1,5 l wywar warzywny
  • 1 ząbek czosnek
  • pieprz
  • 3 łyżki masło
  • papryczka chilli
  • 2 łyżki olej
  • 1 sztuka cebula
  • 25 dag szpinak

Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, papryczkę posiekać drobniutko. Szpinak oczyścić, umyć, osuszyć. Do garnka wlać wywar, zagotować. Na rozgrzanych 2 łyżkach masła zeszklić cebulę i czosnek, dodać rozdrobniony szpinak i chwilę smażyć, doprawić solą i pieprzem, dusić 3-4 min. Po lekkim schłodzeniu szpinak dobrze zmiksować z dodatkiem 1/2 szklanki wywaru. Szpinak dodać do gotującego się wywaru, doprowadzić do wrzenia, wlać śmietanę wymieszaną z mąką i ostrą papryczką, gotować 3-4 minuty. Zupę podawać z kosteczką z pomidorów.

Reklama
Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy