Reklama

Zupa ze szpinakiem

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 5-6 osób

Składniki Składniki na 4-6 porcji:

  • 1 cebula
  • czerwony pieprz
  • 1 i 1/2 l wywar warzywny
  • 2 łyżki olej
  • sól
  • 2 łyżki mąka
  • 1 szklanka śmietanka 30%
  • natka pietruszki
  • 50 dag szpiank
  • 3 łyżki masło
  • 4 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnek

Cebulę pokroić, natkę umyć, posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niedużą kostkę. Do garnka wrzucić natkę, dodać czosnek i wlać wywar.

Na rozgrzanych 2 łyżkach masła zeszklić cebulę. Szpinak przebrać, umyć, osuszyć i pokroić w paseczki. Do gotującego się wywaru dodać ziemniaki, doprawić pieprzem.

Szpinak dodać do zupy, gdy ziemniaki będą miękkie. Następnie wlać śmietanę wymieszaną z mąką, gotować 2-3 minuty. Po lekkim schłodzeniu całość dobrze zmiksować.

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy