Reklama

Zupa krem z rzeżuchy

Czas przyrządzenia: 10-30 minut
Składniki dla: 5-6 osób

Składniki

  • 3 łyżki śmietana 22%
  • 4 szklanki bulion warzywny
  • pół łyżki masło
  • 1 szklanka rzeżucha
  • 4 sztuki ziemniaki
  • 2 sztuki jajka
  • sól

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę zalać 1,5 szklanki wrzątku. Dodać masło, ugotować. Pod koniec gotowania wymieszać z rzeżuchą (2 łyżki rzeżuchy odłożyć do dekoracji).

Całość zmiksować, rozprowadzić bulionem. Zupę ponownie zagotować. Zaprawić śmietaną. Posolić.

Jajka włożyć do wrzątku, ugotować na twardo (około 9-10 minut). Wyjąć, przelać zimną wodą. Ostudzić, obrać, pokroić w drobniutką kosteczkę.

Gotową zupę rozlać do ogrzanych bulionówek. Wokół brzegu zupy wysypać wianuszek z posiekanego jajka, środek udekorować odłożoną rzeżuchą. Natychmiast podawać.

Reklama
Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy