Reklama

Zapiekana ryba z brokułami

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki Składniki dla 4 osób:

  • tłuszcz do formy
  • sól
  • brokuł
  • 500 ml mleko
  • biały pieprz
  • 100 gram masło
  • 50 gram mąka
  • 100 gram starty żółty ser
  • sok z połówki cytryny
  • 3 łyżki posiekana natka
  • 500 gram ryba
  • 500 gram ziemniaki

Ziemniaki obrać, pokroić na plastry o grubości ok. 0,5 cm. Gotować 5 minut w posolonej wodzie. Filety rybne pokropić sokiem z cytryny, posolić. Brokuł podzielić na różyczki, ułożyć na sicie, przelać wrzątkiem, a następnie przepłukać zimną wodą.

W rondelku rozgrzać masło, podsypać mąką, zasmażyć, zalać zimnym mlekiem. Mieszając, gotować na wolnym ogniu, aż powstanie gęsty sos beszamelowy. Doprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną natkę, starty ser i skórkę otartą z cytryny. Dołożyć brokuły, delikatnie wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem.

Reklama

Na dnie naczynia ułożyć plastry ziemniaków, a na nich filety rybne. Całość zalać beszamelem z brokułami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C. Zapiekać około 30 minut.

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy