Reklama

Ucierane ciasto marchewkowe

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki

  • 0,25 l olej
  • 25 dag mielony biały ser
  • 4 sztuki jajko
  • 1 sztuka cukier waniliowy
  • pół łyżeczki cynamon
  • melisa lub mięta do dekoracji
  • 25 dag mąka pszenna
  • 3 czubate łyżki proszek do pieczenia
  • 10 dag cukier puder
  • 27,5 dag cukier
  • 37,5 dag marchewka
  • sól
  • 10 dag mielone migdały
  • 2 łyżki śmietanka kremówka
  • 10 dag drobno posiekane migdały


1. Marchewki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia do większej miski. Dodać cukier, cukier wanilinowy, cynamon i szczyptę soli. Wlać olej, wbić jajka. Dobrze wymieszać mikserem. Do ciasta dołożyć startą marchewkę oraz migdały - posiekane i zmielone. Ponownie wymieszać.

2. Tortownicę o śr. 26 cm posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Nałożyć przygotowane ciasto, wierzch wyrównać plastikową łopatką. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 50-60 minut. Około 20 minut przed końcem pieczenia można przykryć ciasto kawałkiem pergaminu, aby się zbytnio nie przyrumieniło. Po wyjęciu z piekarnika nożem ostrożnie oddzielić ciasto od brzegu tortownicy. Pozostawić ciasto do całkowitego wystudzenia. I dopiero wtedy wyjąć je z tortownicy. Twaróg utrzeć z kremową śmietaną i cukrem pudrem. Rozsmarować na wierzchu ciasta. Udekorować listkami melisy cytrynowej.

Reklama


Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy