Reklama

Tostowe pakieciki

Przygotować sos pesto: pęczek bazylii opłukać, osuszyć, oderwać listki i wrzucić je do malaksera. Dołożyć obrane ząbki czosnku, mielone migdały i starty parmezan. Wlać 5 łyżek oliwy. Zmiksować na gęsty sos. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Mozzarellę osączyć z zalewy, pokroić w plasterki. Szalotki obrać, pokroić na cząstki. Marchewki obrać, pokroić na kawałeczki. W garnku rozgrzać masło, wrzucić marchewki i szalotki. Mieszając, smażyć warzywa około 5 minut. Oprószyć je solą i pieprzem. Podlać bulionem. Dusić pod przykryciem 8-10 minut.

Reklama

Pomidory suszone odsączyć z oliwy i pokroić w kosteczkę. Odłożone pięć gałązek bazylii opłukać, osuszyć, oderwać listki i wrzucić je do duszonej marchewki.

Tosty ułożyć jeden na drugim i rozwałkować wałkiem do ciasta na cienkie kromki. Każdą kromkę posmarować bazyliowym pesto. Na połowie tostów położyć plasterki mozzarelli, zostawiając wolne brzegi. Przykryć pozostałymi tostami. Mocno docisnąć dłonią. 5Na patelni rozgrzać resztę oliwy. Włożyć tostowe pakieciki. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Pakieciki tostowe podawać z jarzynką z marchewki. Gotowe danie posypać kosteczkami suszonych pomidorów.


Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy