Reklama

Tort makowy z migdałową nutą

Czas przyrządzenia: ok 2 godzin
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki

  • 10 dag rodzynki
  • 10 dag plałtki migdałowe
  • 10 sztuk jajko
  • aromat migdałowy
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 2 łyżki bułka tarta
  • 2 opakowania krem waniliowy do tortów
  • 10 dag mielone orzechy
  • 2 kieliszki brandy
  • 40 dag cukier
  • 1 łyżka kawa rozpuszczalna
  • 50 dag mąka

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać sparzony, odsączony i trzykrotnie zmielony mak. Ubić pianę z białek, delikatnie wymieszać z masą makową. Dodać tartą bułkę, proszek do pieczenia i 2 krople migdałowego aromatu. Delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do natłuszczonej tortownicy (śr. 28 cm). Piec ok. 60 minut w 160°C. Ciasto przestudzić, przekroić na 2 blaty, nasączyć je brandy.

Zrobić krem wg przepisu na opakowaniu. Dodać kawę rozpuszczalną, rodzynki, orzechy włoskie i płatki migdałowe. Wymieszać na jednolitą masę. Blaty tortowe przełożyć kremem. Wierzch i boki tortu można posmarować kremem lub oblać polewą czekoladową. Udekorować wg uznania.

Reklama
Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy