Przejdź na stronę główną Interia.pl

Torcik bezowy

Lekki, pyszny i łatwy do zrobienia.

Składniki na 8-10 porcji: Na blaty:  6 białek, 1 i 1/2 szklanki cukru, 1 i 1/2 łyżeczki soku z cytryny, 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej. Na krem malinowy:  15 dag malin, 8 dag cukru , 1/2 opakowania budyniu waniliowego, 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej, 15 dag miękkiego masła. Na krem budyniowy: 300 ml mleka, 3 łyżki cukru, 1 opakowanie budyniu waniliowego, 10 dag miękkiego masła. Ponadto: owoce do dekoracji.

Reklama

Białka ubij mikserem na sztywno, pod koniec stopniowo dosypując cukier. Dodaj sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną, zmiksuj. Duże blachy wyłóż papierem do pieczenia. Narysuj na nich 3 koła i rozłóż na nich pianę. Piecz 90-120 min w temp. 110°C.

Maliny i cukier gotuj ok. 5 min mieszając, aż owoce się rozpadną i puszczą sok. Proszek budyniowy oraz mąkę ziemniaczaną wymieszaj z 1 łyżką zimnej wody. Wlej do masy malinowej, mieszając gotuj na małym ogniu, aż całość zgęstnieje. Wystudź. Miękkie masło utrzyj mikserem na puch. Nie przerywając miksowania łyżka po łyżce dodawaj do niego masę malinową.

Do 1/2 szklanki mleka wsyp proszek budyniowy, wymieszaj. Pozostałe mleko zagotuj wraz z cukrem. Wlej rozpuszczony proszek budyniowy i gotuj mieszając, aż całość zgęstnieje. Wystudź. Masło utrzyj mikserem na puch i stopniowo dodawaj budyń. Blaty bezowe przełóż kremami, udekoruj owocami.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje