Reklama

Tarta ze szpinakiem i fetą

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 5-6 osób

Składniki Ciasto

  • 1 sztuka jajko
  • 15 dag margaryna
  • 15 dag mąka pszenna
  • 15 dag suchy twaróg

Składniki Farsz

  • 1,5 szklanki śmietanka 30%
  • 1 duża sztuka cebula
  • opakowanie mrożony szpinak
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnek
  • 2 sztuki pomidor
  • opakowaine ser feta
  • 6 sztuk jajko
  • masło do smażenia

Ze składników szybko zagnieć ciasto. Wstaw na godzinę do lodówki. Ochłodzone rozwałkuj na 2 placki, każdym wylep nasmarowaną tłuszczem, obsypaną bułką tartą formę. Wstaw do piekarnika 180°C i podpiecz na jasnozłoty kolor.
Na maśle zeszklij posiekany czosnek i cebulę. Dodaj rozmrożony, odciśnięty szpinak. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Chwilę smaż wszystko razem. Masę szpinakową wyłóż na podpieczone tarty. Wokół brzegów tart ułóż plastry pomidorów. Po środku umieść pokrojoną w kosteczkę fetę.
Jajka zmiksować ze śmietanką. Przyprawić solą, pieprzem i muszkatem. Zalać farsz w tartach. Placki wstawić do piekarnika 175°C i piec około 30 minut.

Reklama
Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy