Reklama

Strucla drezdeńska

Czas przyrządzenia: ok 2 godzin
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki

  • 2 sztuki jajko
  • 80 dag rodzynki
  • mleko
  • szczypta sól
  • 10 dag drożdże
  • tłuszcz i mąka do formy
  • 15 dag cukier
  • 30 dag masło
  • 20 dag rozkruszone słodkie migdały
  • cukier puder
  • 1 kg mąka pszenna
  • 1 puszka brzoskwinie

Z podanych składników przygotować elastyczne ciasto drożdżowe i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie ostrożnie "wcisnąć" w ciasto migdały oraz rodzynki i ponownie odstawić. Owoce osączyć, pokroić w kostkę. Gdy ciasto podrośnie, zarobić je, rozwałkować. Ułożyć na nim owoce, uformować struclę (zwinąć w rulon). Pozostawić na 10 minut, aż ciasto nieco podrośnie.

Przygotować dwie foremki ( z tej ilości ciasta wychodzą dwie strucle) o wymiarach ok. 12 x 40 cm. Przełożyć strucle. Włożyć je do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec ok. 60 minut. Zaraz po wyjęciu z piekarnika struclę posmarować stopionym masłem, posypać cukrem pudrem.

Reklama
Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy