Reklama

Słodko-kwaśny łosoś

Pyszne danie.

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 5-6 osób

Składniki na 6 porcji:

  • 1 łyżka cukru
  • 1 sztuka cebuli
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 kg łososia świeżeg
  • 1 łyżka miódu
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 szklanka oleju
  • 1 łyżka musztardy

Rybę myjemy, osuszamy, kroimy na dzwonka.

Przygotowujemy marynatę: cebulę i czosnek obieramy, cebulę drobno siekamy, czosnek siekamy drobno lub przepuszczamy przez praskę. Wszystkie składniki marynaty starannie mieszamy.

Rybę wkładamy do worka spożywczego lub do miski, zalewamy marynatą tak, by pokryła każdy kawałek mięsa i wstawiamy do lodówki na co najmniej trzy godziny.

Po tym czasie wyjmujemy rybę z marynaty, układamy na perforowanej tacce aluminiowej z rowkami, kładziemy na mocno rozgrzanym ruszcie i opiekamy po siedem minut z każdej strony. Łososia podajmy z cząstkami cytryny i surówkami.

Reklama

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy