Reklama

Serowy sos śląski

Prosty, szybki i przepyszny. Sos serowy odmieni smak każdego dania. Wypróbuj koniecznie!

Sos serowy jest bardzo popularny. Dodaje się go między innymi do pizzy. Nie zawsze jednak nam smakuje, bo w zależności od receptury może zawierać przeróżne składniki. Oto przepis na domowy sos prosto ze śląska! 

Składniki

  • 2 szklanki śmietanki
  • 100 g sera żółtego
  • 50 g bułki tartej
  • 2 jaja ugotowane na twardo
  • strąk papryki ostrej konserwowej
  • łyżki ostrej musztardy
  • sól, pieprz
  • ostra papryka mielona

1. Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach. Paprykę kroimy na mniejsze kawałki. Jaja obieramy i miksujemy razem z papryką. 

2. Śmietankę zagotowujemy ze startym serem, bułką tartą i podgrzewamy kilka minut, cały czas mieszając. Dodajemy zmielone jaja z papryką, musztardę, doprawiamy pieprzem, papryką, solą, mieszamy i zagotowujemy. 

Sos podajemy do ryb, mięsa, klusek, ryżu, kasz. 

Reklama
Rewia
Dowiedz się więcej na temat: sos serowy | sosy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy