Reklama

Sałatka cytrusowa z żółtym serem

Czas przyrządzenia: 10-30 minut
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki Składniki na 4 porcje:

  • pomarańcza lub żółty grejpfrut
  • pieprz
  • papryka czerwona i żółta
  • czerwona cebula
  • sól
  • sok wyciśnięty z cytryny
  • 20 dag twardy żółty ser
  • oliwa z oliwek
  • pomidor
  • garść kiełków rzeżuchy

Pomarańczę lub żółty grejpfrut dokładnie umyj, osusz, a następnie obierz ze skórki. Podziel na cząstki. Jeśli wybrałaś grejpfrut, jego kawałki dokładnie oczyść z białych błonek (są dość gorzkie w smaku). Cząstki owoców podziel następnie na mniejsze kawałki.

Sałatę umyj, osusz i porwij na kawałki. Papryki umyj, usuń nasiona, miąższ pokrój. Cebulę obierz i posiekaj w wąskie krążki. Pomidor sparz i obierz ze skórki, pokrój w kostkę. Żółty ser pokrój w niedużą kostkę.

Wymieszaj sok z cytryny z 2 łyżkami oliwy z oliwek, dopraw solą i pieprzem, po czym dokładnie wymieszaj.

Reklama

Wszystkie składniki: warzywa, ser i pomarańczę lub grejpfrut wymieszaj. Polej sosem.

Sałatkę przełóż do salaterki, w której ją podasz, a następnie posyp kiełkami rzeżuchy.

Sałatkę serwuj jako oddzielne danie z dodatkiem pieczywa, np. pełnoziarnistego, lub podawaj ją jako uzupełnienie innych potraw. Ciekawie będzie się komponowała np. jako lekki dodatek do dań przyrządzanych na grillu (np. z drobiu) albo do różnych pieczonych mięs na ciepło i zimno.

Świat kobiety
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy