Reklama

Ryż z kukurydzą na ostro

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki

  • 2 sztuki ostra papryczka
  • 1 łyżka musztarda francuska
  • sól
  • 1 łyżka siekane zioła - natka pietruszki, rozmaryn, tymianek
  • kilka gałązek rozmaryn
  • 1 ząbek czosnek
  • 7 łyżek masło
  • 3 kolby mrożona kukurydza
  • 1 szklanka ryż
  • 1 łyżeczka cebula

Na rozgrzanych 2 łyżkach masła zeszklić cebulę i czosnek, dodać ryż, chwilę posmażyć i zalać dwiema szklankami wody, posolić. Gotować, aż ryż pochłonie wodę, co jakiś czas mieszając.

Papryczki posiekać drobniutko. Kukurydzę ugotować pod przykryciem w osolonej wodzie z dodatkiem 2 łyżek masła przez 10-15 min. Pozostałe masło zgrzać, uprażyć na nim siekane zioło dodać musztardę, ostre papryczki, doprawić solą.

Ryż i kukurydzę wyłożyć na półmisek, polać ostrym masłem, dekorować gałkami rozmarynu.

Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy