Reklama

Pulpeciki w sosie koperkowym

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki

  • 1 sztuka jajko
  • szczypta gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka masło
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki bułka tarta
  • 1 sztuka cebula
  • 50 dkg mielona łopatka

Składniki Sos

  • sól, pieprz
  • 1 szklanka bulion warzywny
  • pęczek koperek
  • 100 ml śmietana
  • 2 łyżki mąka

Cebulkę obrać, opłukać, bardzo drobno posiekać, poddusić na maśle, przestudzić. W dużej misce wyrobić na jednolitą masę mięso z cebulką, bułka tartą, jajkiem, przyprawami. Z masy uformować klopsiki, ułożyć na desce i wstawić do lodówki na 15 minut. Zagotować bulion przeznaczony na sos, do gorącego wkładać pulpeciki partiami i gotować 15 minut od wypłynięcia, gotowe wyjąć na miseczkę. Koperek opłukać, posiekać, wsypać do wywaru z gotowania pulpecików, gotować około 5 minut. śmietanę rozmieszać z mąka, zahartować odrobiną wywaru wlać do garnka, podgrzać, doprawić do smaku. Klopsiki włożyć do gotowego sosu, podgrzać i podawać z ugotowanymi ziemniaczkami oraz sałatą.

Reklama
Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy