Reklama

Polędwiczki wieprzowe po alzacku

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki

  • sól
  • 2 opakowania kopytka mrożone
  • por
  • 4 łyżki olej
  • 35 g boczek w kostkach
  • 200 g śmietana
  • 150 ml bulion warzywny
  • pieprz
  • 2 szt. (po ok. 300 g) polędwiczka wieprzowa
  • 2-3 łyżki bułka tarta

Pokrojony w kostkę boczek smażyć 3-4 minuty, dodać pokrojonego w krążki pora, smażyć jeszcze 2 minuty, przełożyć do miski. Dodać bułkę tartą i 2-3 łyżki śmietany, wymieszać doprawić solą i pieprzem.

Mięso naciąć wzdłuż, nadziać przygotowanym farszem, spiąć wykałaczkami i obwiązać nicią. Posolić popieprzyć. Obsmażyć mocno na rozgrzanym oleju i przełożyć do brytfanny. Zapiekać w 175 st. C przez 13-15 minut. Do powstałego sosu wlać bulion i śmietanę, zagotować, doprawić solą i pieprzem.

Reklama

Kopytka ugotować wg przepisu na opakowaniu, a następnie lekko obsmażyć na patelni. Polędwiczki podawać z sosem ikopytkami.

Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy