Reklama

Pikantny torcik

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki Ciasto

  • tłuszcz do formy
  • żółtko
  • pół kostki margaryna
  • 1,5 szklanki mąka
  • szczypta sól

Składniki

  • 50 dag ugotowane ziemniaki
  • 1 łyżka masło
  • gałka muszkatołowa
  • 3/4 szklanki tłusta śmietana
  • 1 łyżka natka pietruszki
  • jajko
  • białko
  • 1 łyżka olej
  • 2 sztuki pory
  • sól, pieprz

Mąkę wymieszać z margaryną, dodać żółtko, szczyptę soli. Szybko zagnieść ciasto, dodając 3 łyżki zimnej wody. Wstawić je na 2 godziny do lodówki. Pory oczyścić, pokroić na plasterki, podsmażyć na oleju wymieszanym z masłem. Dodać pokrojone na plastry ziemniaki, śmietanę, żółtko, natkę. Na końcu wymieszać z pianą ubitą z 2 białek.

Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wysmarowaną tłuszczem formę wylepić ciastem. Ponakłuwać widelcem, podpiec spód. Wyłożyć na to masę ziemniaczano-porową. Piec 35 minut w 200°C.

Reklama
Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy