Reklama

Pikantna kula serowa

Czas przyrządzenia: 10-30 minut
Składniki dla: 5-6 osób

Składniki

  • 1 opakowanie śmietan-fix
  • 30 dag feta
  • mielona papryka (ostra i słodka)
  • 10 dag ser pleśniowy
  • pół szklanki śmietanka kremówka
  • orzechy, krakersy, winogrona jako dodatek
  • 4 łyżki sherry

Ser pleśniowy przetrzyj przez sito. Dodaj 10 dag fety. Utrzyj na jednolitą masę dolewając 2 łyżki sherry.

Resztę fety utrzyj z pozostałą sherry, łyżeczką słodkiej papryki i szczyptą ostrej. Śmietankę ubij ze śmietan-fix i po połowie dodaj do obu mas. Wymieszaj.

Stożkowatą miskę nasmaruj olejem. Napełnij najpierw masą paprykową, na niej ułóż masę z sera pleśniowego. Wyrównaj powierzchnię. Wstaw przynajmniej na 2 godziny do lodówki. Następnie ostrożnie wybij kulę na talerz. Obłóż krakersami, orzechami i winogronami. Podawaj na przekąskę. Jako dodatek serwuj wino.

Reklama
Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy