Reklama

Pasztet alzacki

Czas przyrządzenia: ok 2 godzin
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki

  • 2 łyżki bułka tarta
  • imbir
  • 25 dag wieprzowina
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 2 sztuki cebula
  • 3 sztuki jajka
  • 2 łyżki żelatyna
  • 1 litra wytrawne białe wino
  • 2 łyżki masło
  • 25 dag cielęcina

Do kamiennego garnka włóż umytą, osuszoną cielęcinę i mięso wieprzowe, cebulę pokrojoną w plasterki i zrumienioną na maśle (łyżka), dodaj sól, biały pieprz, pieprz kajeński, startą gałkę muszkatołową, szczyptę cynamonu, utłuczone goździki, imbir i liście laurowe. Wlej wino, wymieszaj, przykryj i odstaw na 2 dni.

Wyjmij mięso z marynaty, trzykrotnie przepuść przez maszynkę. Masę dopraw solą i białym pieprzem, wymieszaj z żółtkami oraz pianą z białek. Umieść w natłuszczonej, wysypanej bułką tartą formie,przykryj folią aluminiową, piecz godzinę w temp. 180°C. Przecedzoną marynatę gotuj, aż odparuje do połowy. Zestaw z ognia, wymieszaj z namoczoną w 2 łyżkach wody żelatyną. Ostudź. Tężejącą galaretą zalej ostudzony pasztet. Pozostaw na noc w lodówce.

Reklama
Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy