Reklama

Paella z kurczakiem

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 5-6 osób

Składniki

  • 30 dag wędzony boczek
  • 4-8 pałeczki kurczaka
  • 2 sztuki cebula
  • 3 strąki kolorowa papryka
  • 3-4 ząbki czosnek
  • 6 łyżek olej
  • szczypta kurkuma
  • sól
  • 30 dag ryż
  • 1 litr bulion
  • pieprz
  • 1 szklanka mrożony groszek
  • 1 łyżeczka mielona ostra papryka

Papryki dokładnie oczyścić z nasion, pokroić w paski. Cebule pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju. Pałeczki z kurczaka umyć, osuszyć, posypać pieprzem i solą, kłaść na gorącym oleju, obsmażyć na złoty kolor.

Do kurczaka dodać cebulę, czosnek i chwilę podsmażyć. Dorzucić kawałki papryki. Do podsmażonych pałeczek z warzywami wsypać ryż, kurkumę, sól, pieprz, dolać gorący bulion. Gotować, aż ryż wchłonie prawie cały płyn.

Dziesięć minut przed końcem dodać groszek i gotować, aż stanie się miękki. Boczek pokroić w słupki i usmażyć na rumiano na pozostałych 2 łyżkach oleju, posypać ostrą papryką i obłożyć nim paellę.

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy