Omlet ze szpinakiem
Szpinak dokładnie przebrać, opłukać i wrzucić do 1 litra wrzącej wody. Można gotować go z odrobiną masła lub oleju. W trakcie gotowania liście kilkakrotnie odwrócić, a gdy ściemnieją, przełożyć na cedzak i opłukać zimną wodą. Odcisnąć, po czym drobniutko posiekać. Śmietanę (może być 18-procentowa), wymieszać z rozgniecionym ząbkiem czosnku. Zagotować na wolnym ogniu,
od czasu do czasu zamieszać, posolić i przyprawić gałką muszkatołową. Dodać posiekany szpinak, doprawić do smaku. Ponownie zagotować i odstawić.
Jajka dokładnie umyć w gorącej wodzie. Następnie wbić do miski i dobrze wymieszać z wodą, troszkę posolić.
Masło rozpuścić na patelni, a potem wlać rozbite jajka. Nie mieszać w trakcie smażenia. Zdjąć z ognia, kiedy omlet nabierze złocistego koloru. - nie powinien być jednak bardzo zesmażony.
Wędzony boczek należy odrobinę podsmażyć. Plastry można pokroić na mniejsze porcje, lecz nie tak, żeby na patelni powstały drobne skwarki. Szpinak i omlet nałożyć na talerze. Danie przybrać plasterkami łososia lub przygotowanego boczku. Łososia skropić sokiem cytrynowym. Omlet można przybrać gałązką świeżego koperku.