Reklama

Nadziewane pieczarki

Czas przyrządzenia: ok 2 godzin
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki

  • cebula
  • bazylia
  • 1/2 łyżeczki mielona ostra papryka
  • 8 dużych pieczarki
  • 1 szklanka gęsty przecier pomidorowy
  • 1 łyżka oliwa
  • 1/2 sztuki czerwona papryka
  • tymianek
  • 30 dag mieszane mięso mielone
  • sól, pieprz
  • 5 łyżek tarty parmezan

Warzywa obrać, oczyścić, opłukać. Cebulę oraz paprykę pokroić w bardzo drobną kosteczkę. W misce umieścić mięso mielone, dodać pokrojone warzywa, 2 łyżki parmezanu, paprykę ostrą, szczyptą soli oraz pieprzu. Wszystko razem wyrobić, aby składniki dobrze się połączyły.

Z pieczarek usunąć nóżki, które następnie posiekać i podsmażyć na oliwie, zalać przecierem, doprawić solą, pieprzem, suszonymi ziołami i dusić 10 minut.

Do naczynia żaroodpornego wlać sos. Kapelusze grzybów napełnić farszem mięsnym, ułożyć na sosie, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 40 minut. 5 minut przed końcem pieczenia pieczarki posypać pozostałym parmezanem.

Reklama
Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy