Reklama

Makaron z sosem szparagowym

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki

  • 1/2 opakowania dowolny makaron
  • 1 szklanka śmietanka 30%
  • 2 łyżki masło
  • 1 połówka cytryny
  • 15 dag szynka
  • 1/2 kieliszka wytrawne białe wino
  • 2 sztuki pomidor
  • 1 pęczek zielone szparagi
  • sól, pieprz
  • 1 mała cebula

Szparagi obrać i ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem cukru i cytryny, schłodzić w zimnej wodzie. Odkroić twarde końcówki i pokroić na mniejsze części.

Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać szynkę pokrojoną w paski, chwilę smażyć i zalać białym winem, a następnie dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Gotować do zgęstnienia sosu, na koniec dodać pokrojone pomidory, podawać z ugotowanym makaronem.

Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy