Reklama

Likier pigwowy

Czas przyrządzenia: ok 2 godzin
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki

  • 125 ml spirytus
  • 1,25 l woda
  • 1,5 l winiak
  • 1 laska wanilia
  • 4 kg pigwy
  • 3 kg cukier

Pigwy opłukać, osuszyć, przełożyć do dużego garnka. Zalać wodą, gotować 45 minut na maleńkim ogniu. Od czasu do czasu zamieszać.

Masę przecedzić przez bardzo gęste sitko. Wymieszać z cukrem. Laskę wanilii rozkroić wzdłuż na pół, czubkiem noża wyskrobać miąższ, połączyć z wywarem z gotowania pigwy. Ponownie zagotować, a następnie zmniejszyć płomień i gotować, aż powstanie gęsty syrop. Często mieszać, zbierając tworzącą się pianę.

Gorący syrop zdjąć z ognia, cieniutkim strumieniem dolewać winiak wymieszany ze spirytusem. Cały czas mieszać. Gotowy likier przykryć, ostudzić, przefiltrować przez kilkukrotnie złożoną gazę. Na koniec rozlać do butelek, szczelnie zakorkować. Odstawić w ciemne miejsce na ok. 2 miesiące.

Reklama
Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy