Reklama

Łezki ze śliwką

Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozkruszyć, rozetrzeć z łyżką cukru, połączyć z mlekiem, dodać 1 płaską łyżkę maki i wlać rozczyn do zagłębienia w mące. Przykryć czystą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 20 min. Do wyrośniętego rozczynu dodać pozostały cukier, rozpuszczone ( nie gorące) masło, żółtka, alkohol, szczyptę soli i wyrobić z mąką na gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia także przykryte ściereczką.

Po tym czasie nabierać łyżką małe porcje ciasta lekko rozpłaszczyć, na nim układać śliwkę. Obwijać ciastem formując łezkę. Smażyć na złoto w głębokim tłuszczu. Łyżką cedzakową przekładać na bibułę w celu osączenia z nadmiaru tłuszczu. Można oprószyć cukrem pudrem zmieszanym u odrobiną cynamonu.

Reklama
Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy