Reklama

Leśne kotlety

Czas przyrządzenia: 10-30 minut
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki

  • czerstwa bułka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • 0,5 kg świeże grzyby leśne
  • pół szklanki mleko
  • 2 sztuki cebula
  • 2 sztuki jajka
  • 5 łyżek bułka tarta

Czerstwą bułkę namoczyć w mleku. Starannie umyte i oczyszczone grzyby pokroić i podsmażyć na oleju. Dusić na małym ogniu aż będą miękkie.

Przepuścić razem z odciśniętą z mleka bułką przez maszynkę. Na tłuszczu zeszklić posiekaną cebulkę. Wymieszać z masą grzybową, jajami i połową tartej bułki (masa powinna być gęsta). Przyprawić solą i pieprzem.

Formować płaskie kotlety, obtaczać je w tartej bułce. Usmażyć na gorącym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać gorące, z dodatkiem ryżu i z surówką.

Reklama
Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy